Broodvergister maakt einde aan broodresten in de binnentuinen

Het was een terugkerende ergernis die jaren heeft geduurd. De broodresten die de bunnentuinen van de Horsten vervuilden. Ze werden dagelijks van de galerijen naar beneden gegooid, zodat de vogels zich daar tegoed aan konden doen.

Op het dak van de flat van de Havikshorst verzamelde zich iedere middag rond 12.30 uur een grote groep meeuwen. Het was voedertijd, want niet veel later werden er vanaf een galerij handenvol brood de tuinen in gegooid en kon het feestmaal voor vogels, zwerfkatten en ongedierte beginnen.
Het was een ritueel dat uit nood geboren is, immers de Islam verbiedt gelovigen om brood weg te gooien. Een wijze regel, die echter in de praktijk tot overlast leidde.

De Broodvergister

Hier is echter verandering in gekomen. Met de komst van de nieuwe Huiskamers op de Horsten werd er naast de Huiskamer op de Havikshorst een Broodvergister geplaatst.
Dit is een grote machine die brood en water omzet in methaangas, waarop gekookt kan worden. Bij iedere ingang van de flats staan nu broodcontainers, waarin bewoners hun broodresten kwijt kunnen. Deze worden enkele keren per week leeggemaakt en zo kan de Broodvergister haar werk doen. Daarmee is de kringloop van het hergebruik van brood rond. De Iman in Liendert had deze wijze van hergebruik van brood goedgekeurd, zodat geen reden meer is om nog brood te tuinen in de gooien. Het project ‘Broodvergister’ is een van de voorbeelden waarop momenteel in de Horsten wordt gewerkt aan gemeenschappelijke leefregels voor jong en oud.

De Broodvergister is er gekomen dankzij de financiële bijdragen van de Alliantie, de gemeente Amersfoort,  Indebuurt033 en Enki, de bouwer van de Broodvergister.

(6 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *