Keep calm, we keep it clean

‘Jong geleerd is oud gedaan’ luidt het spreekwoord. Dat is zeker van toepassing op het ‘Zakgeldproject’ dat in het kader van de aanpak van zwerfvuil op de Horsten wordt georganiseerd. 

Zwerfvuil

Laten we eerlijk zijn, wie de rommel op de parkeerplekken, in de binnentuinen en bij de vuilniscontainers ziet, krijgt niet bepaald een positief beeld van de Horsten. Daar valt niet tegenop te werken door Sight, de schoonmaakdienst  van de gemeente, de huismeesters van de Alliantie en enkele flatbewoners die de moed hebben om regelmatig zwerfvuil te verzamelen. Maar ook in de hal en het trappenhuis van de flats is het soms een rommeltje. Daarom werd het tijd voor een nieuwe aanpak. Kinderen en tieners gaan daarbij het goede voorbeeld geven. We gaan werken met twee groepen.

Buitenkast

In samenwerking met de Buitenkast gaan kinderen van 8 tot 12 jaar een paar keer per week onder begeleiding, zwerfvuil verzamelen. Als beloning wordt er twee of drie keer per jaar een uitstapje gemaakt, met als hoogtepunt een bezoek aan Walibi. Inmiddels hebben zich al 18 kinderen aangemeld.
De coördinatie van deze groep ligt bij Halem, de medewerkster van de Buitenkast.

‘Keep calm, we keep it clean’

De tweede groep bestaat uit tieners van 12 tot 16 jaar, die onder begeleiding van een volwassen mentor vier keer per week een ronde maken langs de flats om toezicht te houden op zowel het schoonhouden van de binnentuinen als van de gemeenschappelijke ruimten in de flats. Zij geven ook voorlichting over het afvoeren van grofvuil en signaleren waar er zwerfvuil is achtergelaten. De groep is herkenbaar aan hun opvallende jasjes met als logo: ‘Keep calm, we keep it clean’.
In de organisatie van deze groep wordt nauw samengewerkt met  Ferry de Smalen, de jongerenwerker in Liendert. Deze groep ontvangst een zakgeldvergoeding.
Voor deze groep hebben we nog plaats voor jongeren en een begeleider, die ook een vergoeding ontvangt.

Het Zakgeldproject is een activiteit van het ‘Zwerfvuiloverleg’ van de Horsten. Naast actieve bewoners zitten daar de volgende organisaties in: Indebuurt033, de Alliantie, de gemeente, de toezichthouders, Sight Schoonmaakdienst en project Vitale wijken.

(6 Posts)

2 thoughts on “Keep calm, we keep it clean

  1. Frans van de Klok

    Het is een begin om onze leef ruimte schoon te houden maar dan zullen we ook de couriers aan moeten pakken die hun bussen leeg vegen en de troep naast de wagen gooien dit is ook gemeld naar de gemeente eris nog niet op gereageert.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *