Zwerfafval project op de Horsten succesvol!

Zwerfafval project op de Horsten succesvol!
Zwerfafval project op de Horsten succesvol!
Zwerfafval project op de Horsten succesvol!
Zwerfafval project op de Horsten succesvol!
Zwerfafval project op de Horsten succesvol!

Een bron van ergernis van veel bewoners op de Horsten is het zwerfvuil en het storten van grofvuil rond de flats. Een groep van actieve bewoners en wijkprofessionals heeft zich gebogen over een aanpak. Daarin nemen kinderen en jongeren het voortouw. Zij verzamelen zwerfvuil  en melden het storten van grofvuil. Als tegenprestatie verdienen zij een uitstapje of zakgeld.

Het Zakgeldproject

Sinds een paar weken kunnen de bewoners van de Horsten meerdere keren per week kinderen tot 12 jaar zwerfvuil zien verzamelen onder leiding van buurtmoeders. Een tweede groep van jongeren vanaf 12 jaar maakt vier keer per week met een begeleider hun ronde langs de flats en in de gemeenschappelijke ruimtes.

Hierbij een impressie van jongerenwerker Ferry de Smalen , die de groep jongeren van 12+ begeleid:

Jeugdige toezichthouders.

Het zwerfafvalproject is nu een aantal weken aan de gang. Het project is één van de onderdelen van een grotere aanpak, waarbij het zwerfafval en het grote huisvuil in de Horsten aangepakt wordt. Graag vertel ik jullie iets meer over de voortgang van het project. De toezichthouders die deel uit maken van een groep van 13 actieve jongeren uit de Horsten gaan in groepjes van maximaal 5 jongeren de straat op. De groep is eind oktober gestart met 2 keer in de week te lopen.

Op dit moment wordt er 4 keer per week gelopen met steun van begeleiders, waarvan één Young Leader en één actieve wijkbewoner. De jongeren constateren en spreken aan daar waar nodig. Op het moment dat de jongeren zwerfafval of groot huisvuil constateren wordt dit bij de juiste instanties gemeld. Ook wordt er gebruik gemaakt van de beter buiten App door de jongeren.

Resultaten

Deze App staat direct in verbinding met de gemeente Amersfoort. Sinds het begin van het project is er minder zwerfafval en groot huisvuil op de straten te vinden. Daar hebben de jongeren zeker een bijdrage in gehad. Om de jongeren aan het werk te zien, ze te complimenten met hun werk of een praatje te maken, kunnen bewoners hen op straat ontmoeten. Zij lopen op maandag, woensdag, zaterdag en zondag van 18.00 uur tot 19.00 uur hun ronde in de Horsten.

Wij hopen dat hun goede voorbeeld bewoners zal inspireren om ook een bijdrage te leveren aan een schone en veilige buurt.

Met vriendelijke groet,

Ferry de Smalen
Medewerker Jeugdcampus
Liendert en Rustenburg

(6 Posts)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *